Nu börjar utsorteringen

Nu är prislappen satt för de utländska studenterna som ska studera på våra universitet. Ska bli fruktansvärt intressant att se hur det kommer se ut i framtiden. Nu börjar vi utsorteringen av våra utländska studenter, det är ganska tydligt vilken typ av folk det är soom borgarna vill ha hit. Hur kan man ta ett sånt stort steg bakåt vad gäller utbildning? Borde inte alla vara intresserade av att så många som möjligt ska utbildas?
Jag skäms när jag tänker på att Sverige, med så mycket möjligheter inte längre ska kunna erbjuda högklassig avgiftsfri utbildning - till alla! Det får en också att undra över vad borgarna har för planer med utbildningen för oss andra. Man har ju redan börjat med utsortering på flera olika plan, vill man kanske utveckla det här ännu mer genom att i framtiden sätta avgift på högskolan också?
Då kan man sänka skatterna och sen får de högavlönade betala för att deras barn ska få en högskoleutbildning, det är inte alls orimligt eftersom det redan pågår i många andra länder.
Då får vi ett ännu mer utpräglat klassamhälle med en underklass som står helt utan chans till omskolning och utveckling och en överklass som har all makt över samhället. Utbildning är makt och för mig som sosse är det oerhört viktigt att den makten kommer alla till dels och att alla strävar efter att så många som möjligt i samhället utbildas. Man ska aldrig utestängas från andra chanser eller nya vägar i livet.
Men jag förstår att borgarna inte ser på det på samma sätt, för dem betyder också utbildning ett hot. Utbildade människor ser kritiskt på samhället och de beslut som tas, de blir medvetna om sin egen situation och kan börja ifrågasätta.

Vidrigt är ordet

McDonalds tjänade 140 miljoner kr förra året på subventionerade arbetsgivaravgifter. Pengar som tas från skattebetalarnas konton. Pengar som enligt regeringen skulle leda till fler ungdomar i arbete.
Totalt bortkastade pengar, men klassisk högerpolitik. Hade det varit en kass idé av regeringen kunde man ju erkänt det och ändrat reformen, men eftersom högern lyder under näringslivets piska så gör man givetvis inte det.
Hur kan man blunda för det här? Skattebetalarnas pengar slösas bort istället för att satsas på faktiskt jobbskapande och värdefulla reformer som gynnar större delen av folket. Det är också dubbelmoral när den är som värst, högerns anklagelse mot Socialdemokraterna har alltid varit att vi slösat med skattepengar...kan inte se att det här är något annat än rent slöseri!

Era fejklösningar fungerar inte!!

Sänkt arbetsgivaravgift för unga skulle skapa fler jobb till unga. Fail!!
Ungdomsarbetslösheten har stigit. Däremot har företag som t ex McDonalds, som redan har många unga anställda, tjänat äckligt med pengar på skattesubventionen. Typisk borgerlig politik - man säger sig ha en lösning på ett stort problem, men gynnar de redan rika i slutändan.
Man gör en undersökning där man frågar unga om de vill ha kvar den låga arbetsgivaravgiften som den är eller om man vill höja den!!! Va fan, vad förväntar man sig? Att unga som är desperata efter jobb och blivit tillsagda att den lägre avgiften ska ge fler jobb, ska svara att nej, vi vill att den höjs. Köper folk verkligen de här billiga, värdelösa fejklösningarna?
Vad som händer när man ger företagen de här rabatterna är att ungdomarnas arbetsgivaravgifter, där b la pensioner och sjukförsäkring ingår, måste betalas från av samhället på något annat sätt. Alltså, återigen får de företagen rabatter på samhällets bekostnad.
Och det har inte gett fler ungdomar jobb!! Det är verkningslöst!!
Man kommer inte anställa om man inte har behovet, och behovet måste vi skapa. Genom t ex satsningar på områden som gynnar stora delar av samhället. Grön omställning, bygge av bostäder, små och billiga hyresrätter så att unga kan flytta hemifrån. Vi behöver bygga ut välfärden och skapa fler arbetstillfällen där, och det gör vi inte genom skattesänkningar!!

Varsågod Reinfeldt - det fackliga löftet

Reinfeldt blev intervjuad och fick frågan om han kunde det fackliga löftet, eftersom han kallar sig ledare för Sveriges enda arbetarparti. Han svarade med att han inte är facklig ombudsman. Bra där Reinfeldt, det är ju alldeles sant!
Sen förklarade journalisten att det fackliga löftet går ut på att man inte ska ta jobb för lägre lön än vad kollektivavtalet anger och frågade vad han tyckte om det.
Återigen: Jag är ingen facklig ombudsman - rätt igen!
Men tycker ändå att det är lite märkligt att man inte kan svara på vad man tycker om det, jag menar, en liten åsikt bara.
Här är i alla fall det fackliga löftet, det löfte som fackliga runt om i Sverige har lärt sig och försvarar, därför att vi vet att det bara är genom den solidariteten med varandra som vi kan behålla de löner som man i facket förhandlat fram.
Det är kanske inte så konstigt att Herr Statsminister inte vill ställa sig bakom det eftersom jag är fullkomligt övertygad om att man vill öppna upp för en än mer utbredd låglönesektor i Sverige...Hurra för en växande underklass!!

Vi lovar och försäkrar
att aldrig någonsin
under några omständigheter
arbeta på sämre villkor eller till lägre lön
än det vi nu lovat varandra.

Vi lovar varandra detta
i den djupa insikten om
att om vi alla håller detta löfte
så måste arbetsgivaren
uppfylla våra krav!

Fuck facket forever

Borgarna tenderar ofta att erbjuda lätta lösningar på svåra problem. LAS är ju en het fråga inom det borgerliga blocket. Centern vill knulla facket för alltid, Folkpartiet är inte långt efter, medan M envist försvarar lagen - än så länge. Det är en underlig retorik man använder också, fler jobb till unga kommer skapas om lagen luckras upp.
Konstig matematik. Däremot kommer eventuellt någon mer ungdom få ett jobb, på bekostnad av någon annans uppsägning. Kanske någon som kritiserat arbetsmiljön, någon med lite kass rygg, en 50-årig industriarbetare eller vårdbiträde som slitit ut sin kropp i jobbet och inte jobbar lika effektivt som en 20-åring.
Jag kan medge att det uppstår vissa knepiga situationer emellanåt där LAS kanske inte visar sig från sin bästa sida, men det är då den fackliga organisationen ska förhandla med arbetsgivaren. En upphävning av lagen skulle föra oss en bra bit tillbaka i utvecklingen. Rövslickeri av chefer och anställda som inte vågar öppna käften trots brister i t ex arbetsmiljön är något som kommer krävas i allt större utsträckning för att få behålla jobbet. Man ställer helt enkelt de anställda not varandra, något som fackföreningarna och Socialdemokraterna motarbetat sen vi startade upp.

Wall Street

Har äntligen kommit iväg och sett Wall Street, bra fast så jävla äckligt Hollywood-lyckligt slut. Usch!
Vad ska man säga, folk som inte fattat systemet tidigare är antingen jävligt naiva, korkade eller så fattar de allt och skiter fullständigt i det...en sann kapitalist med andra ord. Det är så kul att se folks reaktioner på den finansiella krisen, som om den kom lika oväntat som en miljonvinst. Så länge vi lever i det ekonomiska system vi har idag kommer såna här kriser komma och gå. Och det mest underbara är att det nyliberala/konservativa USA använder sig av staten som back-up när systemet går åt helvete. Då duger skattebetalarnas pengar alldeles utmärkt, men inte när fri sjukvård till alla ska betalas! Fy fan, det är så man mår illa.
Men det är lika bra att fatta det tidigt, världen är rutten, folk är ruttna och framför allt, det ekonomiska systemet som det är utformat i många delar av världen är ruttet. Sverige var tänkt att vara lite bättre, någon slags mildare kapitalism eller så. Men det var då, nu blickar vi västerut!

Hur ska det gå?

Jaha, nu har Reinfeldt bildat regering. Och SD har stormat ut ur Storkyrkan då man tog upp rasism och främlingsfientlighet...känns bra det här! Får se vad man säljer ut först nu då? Och vad som mer står på agendan.
Är lite överraskad över att många som röstat borgerligt har sån härlig tilltro till att det här landet i stort sett kommer se ut som det gör och gjort de senaste 60 åren, därför att det är så starkt inrotat i oss svenskar!
Men hallå, hur jävla dum får man vara egentligen. Tror man inte det kommer bli stora skillnader efter 8 år av borgerligt styre? Borgarna har en ideologi som klart skiljer sig från Socialdemokraterna och jag hyser inga tvivel om att de kommer fortsätta driva igenom den de här kommande 4 åren. Vi kommer se mer skattesänkningar, och hur man har tänkt finansiera en bred, generell välfärd efter det är för mig en gåta. Klyftorna kommer öka då de rikare blir ännu rikare och de som har en tuff situation redan idag kommer få det ännu tuffare. Det kommer i längden bara leda till ett ännu större missnöje bland arbetarklassen och de som inte kommit in på arbetsmarknaden som i sin tur bara gynnar Sverigedemokraterna än mer.
Jippi! Ser fram emot härliga borgarår och ett samhälle som slits isär. Solidaritet!
Jag är inte bitter!

Rättvisa förutsättningar

Har du någon gång funderat över vilka förutsättningar du föddes med? Min tro är att vi alla föds som oskrivna blad och att vi succesivt kommer att formas efter vilken miljö vi växer upp i. Det gör att ens tilldelade förutsättningar blir väldigt orättvist. Om dina föräldrar t ex är arbetare i ett tradionellt LO-yrke, kanske industriarbetare och butiksbiträde så är oddsen att du själv kommer studera på högskola mycket mindre än om någon av dina föräldrar hade gjort det. Vart du är född i landet och vilka skolor du gått på kommer också ha mycket stor betydelse. Det här är ett ämne som det är forskat mycket i och all statistik visar på detta. Är det något problem då? Gör det något om det är så här? Ja, det tycker i alla fall vi Socialdemokrater. Vår idé och stora kamp har alltid varit och måste fortsätta vara att alla, oavsett var du är född eller av vem du är född, ska kunna få samma förutsättningar och möjligheter i livet. Kunskap är makt och det är bara genom skolning som utvecklingen kan gå vidare. Jag tror inte att människor föds tröga eller ovilliga att lära utan det är kanske en uppväxt som lett till hopplöshet och liten tro på framtiden som leder till det. Därför är det också s viktigt att man inte börjar sortera människor efter deras förmåga vid 16 års ålder. Jag kan bara se till mig själv, det var chansen till vuxenutbildning och att kunna byta spår som gjorde att jag till slut hittade rätt. Och den här chansen måste möjliggöras för alla, vi kan inte minska på utbildningsplatser på vuxenutbildning, eller sätta folk i olika antagningsgrupper. Ska man straffas för att man läste upp ämnen på Komvux? Det är fullständigt absurt och inte uppmuntrande för folk att läsa. Det här är en stor ideologisk skillad mellan borgarna och vänsterblocket. Vi tycker det är viktigt med t ex högre skatter så att man kan hålla en hög utbildningsnivå och möjligheterna för omskolning och vuxenutbildning öppna. Det tjänar hela samhället på i längden. Minskade klyftor ger ett mer välmående samhälle med mindre kriminalitet och högre standard rent generellt.

RSS 2.0