En tanke om svält

Såg reklam för ett program häromdagen som handlade om svälten i världen och varför man inte lyckas utplåna den.
Det slog mig att bilden av svält hos många är att det är ett svårlöst mysterium som förhoppningsvis genom lite mer välgörenhetsgalor eller lite mer Läkare utan gränser helt plötsligt en dag kommer vara löst.
Kanske är det för att man helt enkelt verkligen tror att det är så eller så är det som i många andra fall, man gör det till en sanning för att det är för jobbigt att hantera den riktiga sanningen.
För att vi på norra halvklotet ska kunna leva på det sätt vi gör och med den standard vi har så måste någon annan leva under sämre förhållanden.

Kapitalismen och vårat levnadssätt bygger på att någon alltid har det bättre än någon annan.
Och det är bara slumpen som gjort att det råkar vara våran del av världen som just nu har det bra, givetvis tillsammans med faktumet att vi under lång tid har exploaterat andra människor och andra människors länder och naturresurser.

Och det faktum som verkar svårast att ta in för människor är det att det spelar ingen roll hur mycket galorna samlar in eller hur mycket du skänker till Rädda Barnen eller liknande organisationer, så länge världen är uppbyggt på det kapitalistiska systemet så kommer det alltid finnas de som har det bättre och de som har det sämre.
Om 100 år kanske det är vi som har det sämre, det återstår bara att se.
Och att tänka på är att om man verkligen ville utrota alla svält i världen, så skulle man kunna göra det. Möjligheterna finns, pengarna finns definitivt. Men det finns samtidigt andra människor som vill ha kvar de pengarna själva.

Jag klandrar aldrig rika människor för deras handlingar, jag vet inte hur jag själv hade handlat om jag hade varit rik. Vad jag däremot klandrar är ett system som bygger på att man ska tjäna så mycket pengar som möjligt, oavsett vems bekostnad det är på.

Sådan är kapitalismen

Kapitalismen - detta laddade ord. För tankarna till pengar, utveckling, framgång, lycka! Eller?
Tänkte försöka beskriva lite om hur mina tankar kring kapitalism ser ut.

Kapitalism får människor att hellre vilja kunna köpa en extra tv framför att våra äldre ska bli bättre omhändertagna.

Kapitalism får barn att skämmas i skolan när deras föräldrar inte har råd att köpa de nyaste kläderna.

Kapitalism tvingar unga tjejer att stå framför kameran med en stor kuk i röven för att kunna för att kunna försörja sig.

Kapitalism får dagligen människor att må dåligt över sitt utseende på grund av ideal.

Kapitalism får människor att bli varor för att någon ska tjäna pengar på dem.

Kapitalism får människor till daglig ångest över hur man ska lyckas betala räkningar, behålla sitt boende och kunna köpa mat till sina barn.

Kapitalism får oss att värdera en bolagsdirektör högre än någon som byter blöja på ditt barn eller räddar dig från ditt brinnande hus.

Jag skulle kunna göra listan mycket längre men jag tror jag får fram budskapet.
Argumentet att endast genom kapitalism kan vi få den utveckling vi har idag, t ex teknik, är inte ett tillräckligt starkt argument för mig.
Ingen kan någonsin få mig att värdera människor högre än materiella ting.
Och jag önskar inget högre än att världen en dag ändrar riktning och att folk börjar förstå och vilja förändring.


Rädda Sverige!

Läste en artikel i Stockholm city angående privata sjukförsäkringar.
Kunde få fram en mycket intressant och kanske inte så extremt förvånande analys.
De tillfrågade tyckte egentligen inte att privata sjukvårdslösningar var något eftersträvansvärt utan ansåg att skatten ska räcka till bra sjukvård till alla.
Anledningen att man hade egen eller efterfrågade det var antingen att jobbet försåg en med det eller att man helt enkelt inte litade på att samhället längre kan tillgodose medborgarna med en högklassig sjukvård.
Jag blir glad av att höra det här. Jag tror helt enkelt inte på att majoriteten av alla vanliga medborgare vill ha några privata sjukförsäkringar, eller helt enkelt att man önskar att den offentliga sjukvården ska vara så bra att de inte behövs.
En klok sosse har sagt att när samhället inte fixar jämlikhet så riggar sig folket för ojämlikhet och en krackelerande välfärd.
Och det är ett enkelt budskap åt makthavande sossar i hela landet och en läxa att lära.
Satsa på välfärden och se til att den fungerar tillfredsställande, annars förlorar vi förtroendet från folket...eller får det inte tillbaka! Högern har aldrig haft något intresse att fixa bra generell välfärd, det är vänsterns förbannade plikt att göra det.
Konsekvensen av privata sjukförsäkringar är enkel:
De delar upp samhället i två grupper - de med och de utan. Och inget i vårt samhälle eller vår omvärld visar på att sådana uppdelningar är något positivt.
Ett jämlikt samhälle är att eftersträva ur alla aspekter!

RSS 2.0