Nu blir det kallt

Det blir en kall natt i Umeå, nu känner man kylan komma krypande mer och mer.

Blev en ganska produktiv dag, ändå, trots allt.

Korridoren städad, rummet städat, herbariumet inlämnat...blev väldigt mycket plats på skrivbordet helt plötsligt. Och en liten börda mindre att gå och tänka på.

Vi fick som uppgift innan sommarlovet i botanikkursen att göra ett herbarium på 80 växter, alltså samla in, pressa och tejpa fast 80 växter. Nu är det klart, inlämnat för rättning.

En tanke slog mig häromdagen. Man gör ju en himla massa intressanta program på tv nu för tiden, typ ensamma mammor som dejtar, folk som är inlåsta i ett rum och super och knullar med mera med mera.
Nu startar ett nytt, Svenska miljonärer...häftigt. För det är ju folk verkligen intresserade av i det här sjuka samhället.

Tanken som slog mig då var att varför gör man inte lika väl ett program om Sveriges fattiga?
Man kan ju ta typ från olika kategorier varje vecka, en utförsäkrad ( alltså t ex en väldigt sjuk människa som tvingas jobba ), sen kan man ta en pensionär med lite kass inkomst, en ensamstående mamma som har råd med mat till barnen men absolut inget mer.

Man skulle ju dessutom kunna visa dessa program efter varann så får man hela det svenska klassamhället på televisionen på samma kväll!

Godnatt

Vilken dag!

Igår hade vi en av de bästa fältdagarna hittills sen jag började programmet tror jag bestämt. Vi var i Kärringbergets ekopark och fick lite skogshistoria berättat och visat för oss.
Det började med att våra kära föreläsare bjöd på kokkaffe och "Amerikakött" på hårdbröd. Riktigt fett och saltat griskött.
Brukar ju inte äta fettranden på kött men det här var verkligen gott!
Och en sak är säker, den som bjuder jägmästarelever på mat eller dricka ute i fält har direkt vunnit våra hjärtan ( i alla fall öron ).
Det var en så härlig höstdag, frisk luft, dock några skurar då och då men det gjorde liksom inget.
Vi var inne i en mycket vacker tallnaturskog. Naturskog betyder att den måste vara självföryngrad ( alltså inte planterad eller sådd som vanliga produktionsskogar är ). Den här typen av skog är faktiskt en av mina favoriter.

Vi fick se lite gamla samelämningar, t ex barktäkt som är när samerna tagit bort bark från träd och det blir som en öppning kvar i trädet så veden syns.

Sen fick vi se två olika brända områden, ska lägga upp bilder på det senare. Det var häftigt att se.
Idag bränner man alltså under kontrollerade former, förr brann det ju i skogarna naturligt. Men eftersom det förstör stora ekonomiska värden så väljer man ut områden idag istället och gör det kontrollerat.
Man bränner av flera olika skäl: Dels för att skapa död ved i skogen, som många organismer gillar ( vissa insekter är helt beroende av att det brinner i skogen ), för att få in mer löv i skogen som lättare eteblerar när t ex granen är bortbränd och för att skapa en flerskiktad skog, alltså få in en yngre generation av t ex tall.

Japp nog om det, det var en fantastisk dag i alla fall med en mycket bra föreläsare!

På kvällen vart det salsa på Studion i Umeå. Rolig förfest där det blev spanskaövande och sen en massa salsa!
Kanondag helt enkelt.

Ute i fält

Idag var vi ute i fält igen, det bästa med att läsa jägmästarprogrammet!
Vi var kring Vorrberget i Vindeln ( i Västerbotten ) och tittade på olika rödlistade arter. Och för den som inte vet vad det är så är det arter som på något sätt, mer eller mindre är hotade i vårt land.

Många av t ex svamparna vi såg lever bara på döda eller döende träd och sånt har ju inte så stort ekonomiskt värde så därför finns det inte lika mycket döende eller döda träd som det fanns innan man började hugga skogen i Sverige.
Men sen man fick upp ögonen för att arter började dö ut och man började fundera på vad för slags konsekvenser detta kunde tänkas få i framtiden så har man börjat tänka i andra banor.

Det är viktigt att vi som ska jobba med skog i framtiden känner till dessa arter och kan urskilja skog med naturvärden för att kunna säkerställa att arter finns kvar även i framtiden, även minsta lille skalbagge.
Alla arter är ju del i ett ekosystem och som sakt så vet man inte vad som kan hända om de börjar försvinna.

Det är spännande det där, hur man ska få ihop ekologiska och ekonomiska intressen. Speciellt när allt kretsar kring ökad tillväxt och man ska tjäna så mycket pengar som möjligt och öka produktionen.

Fick höra att många virkesköpare som ska köpa virke av skogsägare kör med riktigt fula knep ibland, om man t ex hittar ett naturvärde i en skog som i framtiden skulle kunna bli en nyckelbiotop ( ett område som är bra ekologiskt ) så kan de ibland rekommendera skogsägaren att fort hugga ned skogen så de slipper få strul med myndigheter i framtiden.
Ja, det är så en del ser på det här med att bevara viktig natur och arter.

Men nog om det för idag, sovdags!

Terminsstart

Nu börjar det på allvar igen!
2:a året på jägmästarprogrammet, har i och för sig varit igång ett tag redan eftersom vi började med Sverigeresa redan 8:e augusti. Känns kanon fastän vi har stört mycket att göra.

Igår hade Umeå Socialdemokratiska högskoleförening sitt första möte för terminen. Det kom ca 17 personer!
Många nya dessutom. Känns väldigt bra och taggande.
Mycket idéer också inom föreningen. Och det är bra, jag tycker vi ska vara en bred förening med många olika verksamheter så alla kan hitta sitt att hålla på med.

Själv är jag intresserad av att träffas kanske någon gång i månaden och diskutera och förhoppningsvis utforma ny och bra politik. Har mycket tankar kring politik i huvudet som behöver luftas med andra.

Ja, det blir nog skitbra.
Nu sitter jag i skolan och har precis varit uppe i labbet och kollat på lite rödlistade arter som vi ska lära oss.


Hej hej!

RSS 2.0