Ute i fält

Idag var vi ute i fält igen, det bästa med att läsa jägmästarprogrammet!
Vi var kring Vorrberget i Vindeln ( i Västerbotten ) och tittade på olika rödlistade arter. Och för den som inte vet vad det är så är det arter som på något sätt, mer eller mindre är hotade i vårt land.

Många av t ex svamparna vi såg lever bara på döda eller döende träd och sånt har ju inte så stort ekonomiskt värde så därför finns det inte lika mycket döende eller döda träd som det fanns innan man började hugga skogen i Sverige.
Men sen man fick upp ögonen för att arter började dö ut och man började fundera på vad för slags konsekvenser detta kunde tänkas få i framtiden så har man börjat tänka i andra banor.

Det är viktigt att vi som ska jobba med skog i framtiden känner till dessa arter och kan urskilja skog med naturvärden för att kunna säkerställa att arter finns kvar även i framtiden, även minsta lille skalbagge.
Alla arter är ju del i ett ekosystem och som sakt så vet man inte vad som kan hända om de börjar försvinna.

Det är spännande det där, hur man ska få ihop ekologiska och ekonomiska intressen. Speciellt när allt kretsar kring ökad tillväxt och man ska tjäna så mycket pengar som möjligt och öka produktionen.

Fick höra att många virkesköpare som ska köpa virke av skogsägare kör med riktigt fula knep ibland, om man t ex hittar ett naturvärde i en skog som i framtiden skulle kunna bli en nyckelbiotop ( ett område som är bra ekologiskt ) så kan de ibland rekommendera skogsägaren att fort hugga ned skogen så de slipper få strul med myndigheter i framtiden.
Ja, det är så en del ser på det här med att bevara viktig natur och arter.

Men nog om det för idag, sovdags!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0