Vilken dag!

Igår hade vi en av de bästa fältdagarna hittills sen jag började programmet tror jag bestämt. Vi var i Kärringbergets ekopark och fick lite skogshistoria berättat och visat för oss.
Det började med att våra kära föreläsare bjöd på kokkaffe och "Amerikakött" på hårdbröd. Riktigt fett och saltat griskött.
Brukar ju inte äta fettranden på kött men det här var verkligen gott!
Och en sak är säker, den som bjuder jägmästarelever på mat eller dricka ute i fält har direkt vunnit våra hjärtan ( i alla fall öron ).
Det var en så härlig höstdag, frisk luft, dock några skurar då och då men det gjorde liksom inget.
Vi var inne i en mycket vacker tallnaturskog. Naturskog betyder att den måste vara självföryngrad ( alltså inte planterad eller sådd som vanliga produktionsskogar är ). Den här typen av skog är faktiskt en av mina favoriter.

Vi fick se lite gamla samelämningar, t ex barktäkt som är när samerna tagit bort bark från träd och det blir som en öppning kvar i trädet så veden syns.

Sen fick vi se två olika brända områden, ska lägga upp bilder på det senare. Det var häftigt att se.
Idag bränner man alltså under kontrollerade former, förr brann det ju i skogarna naturligt. Men eftersom det förstör stora ekonomiska värden så väljer man ut områden idag istället och gör det kontrollerat.
Man bränner av flera olika skäl: Dels för att skapa död ved i skogen, som många organismer gillar ( vissa insekter är helt beroende av att det brinner i skogen ), för att få in mer löv i skogen som lättare eteblerar när t ex granen är bortbränd och för att skapa en flerskiktad skog, alltså få in en yngre generation av t ex tall.

Japp nog om det, det var en fantastisk dag i alla fall med en mycket bra föreläsare!

På kvällen vart det salsa på Studion i Umeå. Rolig förfest där det blev spanskaövande och sen en massa salsa!
Kanondag helt enkelt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0