Juholt om kunskapsbaserad ekonomi

Idag hade Umeå universitet besök av Håkan Juholt, och hans seminarie handlade om kunskapsbaserad ekonomi. Han underströk vikten av att Sverige inte ska konkurrera med sämre löner utan med hög kompetens och hög andel utbildade människor.
Idag saknar var fjärde ung ma fullvärdiga gymnasiebetyg när de går ur skolan och blir därför både mindre anställningsbara och sakar behörighet till högskola. Absolut inget som gynnar Sverige.
Borgarnas svar på detta är att sänka lönerna för unga så att de lättare ska kunna anställas.
Socialdemokratins svar är att satsa mer på kunskap, alltså, fler ska gå ut med fullvärdiga betyg, fler ska studera på högskola eller vuxenutbildning och fler ska studera även högre upp i åldrarna, det vill säga det livslånga lärandet som är så viktigt både för individers egna utveckling och samhällets.
Det finns ingen stolthet i att berätta att vi får fler och fler som inte har kompletta betyg, att lönerna sänks, att den generella välfärden i Sverige blir sämre eller att vi backar inom flera forskningsområden.
Som Juholt sa: Det kan nog vara viktigare att satsa ett visst antal miljarder på vår utbildning istället för att sänka krogmomsen.
Vi har begränsat med resurser och vi måste politiskt besluta om var dessa resurser gör bäst nytta.
Är det att fler bygger om sina kök oftare?
Att fler har städhjälp i sitt hem?
Eller att i höjer kunskapsnivån hos folket i landet och på så vis kan bli mer anställningsbara, kunna bidra med efterfrågad kompetens inom näringslivet och bli mer framstående inom viktiga forskningsområden som till exempel miljö?

Jag tror på det sista!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0